Tradycja wyrobu oscypków na Podhalu sięga wielu, wielu lat wstecz. Te twarde, wyrabiane z owczego mleka, wędzone sery przywędrowały w polskie góry wraz z Wołochami w XV wieku. I to właśnie oscypek kojarzy się z Zakopanem na tyle mocno, że w mieście tym powstało muzeum tego sera. Ma ono swoją siedzibę przy ul. Jagiellońskiej 28. Podczas wizyty w muzeum możemy aktywnie uczestniczyć w pokazie wytwarzania sera, a nawet zrobić swój własny ser. Cały proces robienia oscypka trwa ok. 90 minut, podczas których możemy zapoznać się z historią wyrobu sera oraz z tradycyjnymi sprzętami pasterskimi. Pokazy wyrobu oscypków prezentowane są dwa lub trzy razy dziennie (w zależności od zainteresowania).
Bilety normalne kosztują 25 zł., a ulgowe przysługujące dzieciom do lat 3, uczniom, studentom do 26 r.ż. oraz seniorom powyżej 60 r.ż. to koszt 20 zł. Są one do kupienia poprzez stronę internetową muzeum (www. muzeumoscypka.pl). Dzieci do lat 3 wchodzą bezpłatnie.
Szczegółów dowiedzieć się można pod nr tel. 888 92 05 06.